Ny storslagen ICA-butik i Roslagstull

ICA Roslagstull i Stockholm har fått en helt ny skrud – och det är så långt från en trött gammal matbutik man kan komma. Med modern teknik, sober och stilren inredning och ett brett produktutbud vill Peter Dinehage att kunderna ska få en upplevelse bortom en stressad vardagstur genom kvartersbutiken. Bland annat finns elva olika ljudzoner, skräddarsydd belysning och interaktiva skärmar, som till exempel kan hjälpa kunden välja vad hen ska äta till middag samma kväll.

– Vi hade dels en ganska gammal och sliten butik, som rent generellt hade behov av en förändring. Så för två år sedan hade vi planerat en ganska radikal förändring. Sedan blev grannlokalen ledig, vilket gjorde att vi såg en otrolig möjlighet att bygga en dubbelt så stor butik – i innerstaden. Då sa vi att nu gör vi något riktigt bra med detta, säger Peter Dinehage.

Peter Dinehage har velat använda modern teknik för att få ut mesta möjliga av butiken och generellt sett handlar det om att komma bort från ett prisfokus och istället locka kunderna med de upplevelser som möter en i butiken. Det han har valt att göra är inom dagligvaruhandeln något unikt, då han tidigt valde att vända sig till externa arkitekter, designers och leverantörer – där vissa inte tidigare var beprövade inom ICA.

– När det var dags att välja leverantör för den konceptuella och identitetsskapande delen av inredningen stötte jag på patrull, då de flesta jag kontaktade bara hade produkter som påminde om klassiska lagervaror. Slutligen blev det Nitton93 Inredningar som stod för den delen av inredningen, vilket har gjort att jag verkligen kunnat vara drivande i exakt den känsla jag vill att butiken ska ge. Du kan inte gå ut på stan och hitta det som de erbjuder, säger Peter Dinehage.

Peter Dinehage har varit ICA-handlare sedan år 1989 och har sett hur branschen har utvecklats. Det var en av anledningarna till den stora förändring som gjordes när butiken renoverades nu.

– Förr var våra konkurrenter de andra matbutikerna runt omkring, men nu ser det annorlunda ut. Folk kommer från jobbet, stressade och trötta, och väljer att gå till en pizzeria och köpa hem istället för att köpa ingredienser och laga egen mat. Där vill vi vara det första alternativet, genom att kunderna kan köpa färdiga matlådor, få tips på snabba och lätta recept, hitta roliga råvaror och inom en snart framtid sitta ner och äta hos oss i trevlig miljö. Jag brukar säga att vi tävlar om “marknadsandel magen” och där vill vi ha 100 procent, säger Peter Dinehage.


Kund:

År:

ICA Roslagstull

2020